Sunday 24 July 2016

CARA PENYEDIAAN TEA DAUN RERAMA




CARA PENYEDIAAN TEH DAUN RERAMA

1. Rendam uncang teh rerama ke air panas ( 1 jug @ 1.5-2 liter) tunggu sehingga sejuk

2. Minum air daun rerama dua kali sehari ( 1 gelas pagi & 1 gelas petang). Pastikan sukatan yang betul;
Dewasa 1 gelas tiap kali minum
Kanak2 2 tahun ke bawah 1/4 gelas (Sila minum banyak air kosong)
Kanak2 12 tahaun kebawah 1/2 gelas
Pesakit yang sakit kronik, sila mula minum 1/4 gelas dahulu sehingga air rerama ni serasi dengan anda.

3. Simpan lebihan air rerama untuk kegunaan hari berikutnya (2-3 hari). Simpan didalam peti sejuk untuk mengelakkan air dari menjadi masam. Boleh diminum sejuk.

4. Jangan minum semasa air daun rerama masih panas untuk mengelakkan tekak menjadi kering

5. Setiap uncang daun rerama boleh digunakan sehingga warna pudar,dan tambah dengan uncang yang baru setelah uncang yang lama sudah tidak mengeluarkan warna hijau kekuningan.

6. Purata penggunaan sekotak teh rerama adalah satu bulan dan lebih bergantung pada penggunaan

=> Digalakkan banyak minum air kosong (Air rerama ni boleh sebabkan badan panas)
=> Uncang terpakai jangan dibuang, boleh jadikan masker tuk licinkan kulit muka

DILARANG MINUM!!!

=> Wanita Mengandung
=> Pesakit buah pinggang yang da tak berfungsi

No comments:

Post a Comment